12/11/2014

Початок кінця системи освіти

Ще зі школи сприймав систему освіти як щось незиблиме. Уроки відміняли лише за двох умов. Перша це смерть генерального секретаря партії і друга мороз мінус двадцять.

Не так є тепер.

Вже вдруге за два роки семестр скорочується на місяць. У 2012  через футбольне євро, і тепер через опалення. Обидва ці випадки лише приводи, справжня причина інша  - це ринок. 

Ринок був зацікавлений у тому, щоб студенти забрались із аудиторій та гуртожитків на місяць раніше. І міносвіти, а за ним і керівництво університетів у екстреному порядку виконали цей запит. Без протестів, без страйків, без боротьби. Не висловили незгоди і самі студенти, раді додатковому місяцю канікул.

Але ринок не зупиниться на досягнутому. Йому не потрібна така кількість університетів, така кількість викладачів і така кількість студентів. Для чого фінансувати навчання стількох істориків, фізиків, математиків та філологів, якщо за спеціальністю з них працюють одиниці? 

Гроші закінчуються. І ніхто їх не позичить для армії дармоїдів. 

Коли пропозиція значно перевищує попит ринок невблаганний. Девальвація і банкрутство неминучі.

Девальвація відбулась давно. Дипломи втратили свою цінність і не потрібні, бо не гарантують роботи. Прийшов час оголошувати банкрутство. 

Його оголосять 2015 року.

Це буде схоже на обвал банківської системи. Спершу впадуть слабкі. Але втрат зазнають і "невтопимі" університети. Уряд скоротить обсяг держзамовлення, а криза під корінь зменшить кількість платників. 

Так це невтішні новини колеги. Готуйтесь до свого останнього семестру в університеті.