12/09/2014

Ще в зародку

Система освіти невизначена система . Це система в якій ви не знаєте що очікувати.

Справді, коли викладач вам каже "піди повчи ще". Що означає ця фраза? Він справді хоче щоб ви краще вивчили предмет? чи просто компастує вам мозги? чи може робить це в очікуванні що ви знайдете спосіб "домовитись"?   Коли до вас ставляться як до порожнього місця, чим це зумовлено? Вашими діями, настроєм викладача? Які це буде мати наслідки на іспиті? А коли до вас ставляться по дружньому? Чи значить це що вас не відправлять на талон? Взагалі чи можуть нормальні люди працювати в цій системі? Чи система перемелює всіх?

Мені ці питання пачками ставили з року в рік. Це улюблена справа студентів "пробивати" як і що? Наче ставки на тоталізаторі. А потім всі ці історії як все виявилось навпаки. Як казали одне а вийшло зовсім інакше. Про винятки які підвтерджують правила і про вчиник які спростовують все.

Університет досконале дзеркало цього суспільства. З усіма його сегентами та професіями. Вони тут усі.  Ще в зародку. Це банально звучить але в цих аудиторіях сидять майбутні міністри і народні депутати, радники президентів і мери міст. І це не таке далеке майбутнє як може здатись. Це майбутнє, яке починається вже сьогодні. Згадайте, навіть цей майдан почався зі студентів.

То чому? Чому порядні люди ще працюють в цій системі? Бо це спосіб змінити світ. Ще в зародку.