11/06/2014

Потік (безпорадно йорзаючи ногами по слизькій поверхні реальності)

Студентське життя теліпається між нудьгою і панікою. Впродовж семестру на парах нудно вкрай. Щопятьхвилин поглядаєш на годинник: коли вже ? коли вже нарешті кінець цієї тягучої другої пари, а попереду ще одна, а то і дві. А під час сесії на ранок перед іспитом після другої літри кави приходить повний триндець. Всепоглинаюче цунамі паніки накриває тебе з головою і здається що ти не знаєш нічого.

Навіть після завершення навчання багато людей залишаєються фанатами цих качель. Бездумно витрачають час в соціальних мережах чи сидячи з підстаркуватими друзями молодості в кафе вони томляться від нудьги, а потім стрімголов падають у вогкі від  холодного поту обійми паніки, коли немає за що навіть поповнити мобільний телефон.

Між цими екстремами між нудьгою і панікою є особливий стан. Який думаю переживав кожен, коли час здається зупиняється і ви не тямите себе від відчуття радості, коли вам перехоплює дух і ви хочете щоб це ніколи не закінчувалось, щоб ви тут залишились назавжди. Цей стан нас супроводжує в романтичних стосунках і на атракціонах, на рок-концертах і на швидкості 160, і коли ви піднімаєтесь на вершину гори чи коли пілся пяти років тортур нам вручають диплом. Але нажаль цей стан швидкоплинний. Ми зісковзаємо із нього безпорадно йорзаючи ногами по слизькій поверхні реальності, а далі нудьга і потім паніка, чи спершу паніка, а потім нудьга, алкоголь, наркотики, смерть.

Як залишатися у цьому прекрасному стані, як не впадати ані у паніку ані у нудьгу? Як позбутися гіркотливого присмаку марно прожитих днів? Як спізнати рай на землі? І як зробити так щоб радість приносили навіть буденні справи?

Відповідь знає Михай Чиксентмихаї. Для опису цього чудового стану він запровадив термін "flow", який перекладають як "потік". Але як би ми то не називали суть не в назві, а в способах досягення.

З нудьгою боротись просто і впевнений інтуїтивно ви знаєте як. Треба підвищити ставки. Вам здається що все надто нудто? Чудово ! Сам час ускладнити собі життя. Нудьгу зніме як рукою.

Але як боротись з панікою? Що робити тоді коли ми власне кажучи не знаємо, що робити і за що хапатись? І тут віддамо належне генію Михая Чиксентмихаї який пропонує аж ніяк не інтуїтивний рецепт. Щоб побороти паніку слід почати підвищувати нашу компетентність. А компетентність підвищується через навчання.