11/11/2014

Як (не) просрати глобалізацію?

Які б чудові правила гри не придумували реформатори на горі, у відповідь нелюстрована армія системи псевдоосвіти винаходитиме способи як би ці правила обійти. Це як гонка озброєнь. 

Чи можуть люди, які роками брали взятки, фальсифікували звітність, надавали платні "послуги" використовуючи службове становище, які вже забули, коли в останнє писали справді оригінальний текст, для яких плагіат, копіапаст, праця "рабів" і "гонорари" в конвертах норма життя, чи можуть ці люди раптом принести плід покання і стати на путь істини?

Можуть. У результаті духовного потрясіння під дією явління Божественної Слави як вона описана скажімо в пророка Езикіїла.

А так просто, на рівному місці, на підставі якогось папірця проголосованого в раді, підписаного у президента і присланого від міністерства - чуда не станеться. Не мають такі папірці чудотворної сили. 

Зате силу мають відкриті кордони.

Уявіть: якби подорож автостопом на Гібралтар була такою ж легкою як електричкою в Старий Самбір, а ви б могли вільно вибрати університет, в якому провести наступний семестр,  хто б вас зміг тоді стримати?

Весь Болонський процес про це. Скільки меморандумів підписано, скільки постанов ухвалено, скільки погоджень пройдено, але більшість студентів залишаються на своїх місцях. В тих самих аудиторіях, на тих самих кафедрах, під керівництвом тих самих викладачів.

Десь там в швейцаріях знуджені достатком ектремісти протестують проти глобалізації. А тут довкола повно конформістів, які знають як ту глобалізацію просрати.

Не документи не правила і не папірці вам потрібні. Вам потрібна воля. Ваша персональна воля, ваше нестримне жадання свободи.

Не чекайте реформи.

Змініть систему вже.

Змініть її на іншу.

PS Так з чого почати? Ось два перші кроки які ви можете зробити паралельно: вивчіть англійську та оформіть закордонний паспорт.

PSS Ви маєте закордонний паспорт і знаєте англійську? Чого ж ви ще ждете? Світ чекає на вас!