4/09/2014

Аудиторія і лекція майбутнього

Отже, зустріч в Communa  відбулася і я хочу сказати всім величезне дякую. Хто прийшов, задавав питання, слухав важливі речі і пропускав повз вуха не важливі, і за аплодисменти і за теплі слова в кінці. Я справді був радий побачити багато знайомих облич і не знайомих також. І я тепер знаю як має виглядати університетська аудиторія майбутнього і якою має бути лекція майбутнього.

Університеться аудиторія майбутнього має бути схожа на кафе. Там мають бути мякі меблі і можливість сісти на підлогу чи підвіконник, при потребі навіть розглятися. Там мають роздавати каву-чай і солодощі. Там має бути вільний вхід і вихід. Багато світла і позитиву. І атмосфера має бути домашня, без офіціозу, без напрягу, який висить в старих аудиторіях після всіх цих іспитів, заліків та сліз. Там має бути радісно і легко.

Лекція майбутнього має бути діалогом. Лектор має відповідати на питання. Має говорите про те, що хочуть дізнатися за темою лекції люди, які приходутимуть компетентними і обізнаними в предметі і матимуть багато цікавих питань. Тобто це семінар навпаки, коли питання ставить не викладач, а питання сталять викладачу.

Утопія? Ні, це виняткова реальність, яку я сьогодні пережив. Залишилось її перетворити на звичну рельність майбутнього.