12/16/2013

Майдан 2013

- Коли додому?! - перепитує Маркія і сміючись відповідає - не знаю, бо як тільки їду зразу щось починається. Не хочеться пропустити.

Тут у ночі залишаються ті, хто очікує штурму. Адже для чого ще, ми тут зібрались за півтисячі кілометрів від дому, коло цих  багать між наметів на асфальті хрещатика посеред пост-апокаліптичних барикад?

Мішки зі снігом, зварена арматура, а тепер ще й бочки та колючий дріт. Вузькі проходи з боків охороняє варта, яка вправно відловлює "тітушок". В середині периметру спокійно і безпечно.

Медики роздають вітаміни і таблетки від різних болячок. Тут готують їжу, яку розносять волонтери. Вбираєш рукавиці і маску, береш піднос з чаєм-кавою і несеш на дальні барикади. Пригощайтесь! А зі сцени "Кому вниз" відвантажує кавер версію "Хлопців з Бандерштату" в стилі рамштайн.

Щогодини всі співають "Ще не вмерла Україна" і моляться "Отче наш" і "Богородице Діво". Серйозно, я в житті стільки раз не співав гімн як тут за одну добу. "Слава Україні! Героям слава!" стало звичним вітанням.
 
- Майдан це водночас Січ, Християнія і Підкамінь - каже Тед. - Укріплена твердиня, анархічна республіка і етнофестиваль.

Майдан постійно змінюється. Майдан до кривавої суботи і після це різні майдани. І Майдан до вівторкового штурму і після це теж різні майдани. І кожен наступний потужніший, краще організований і від того триваліший.

Тут можна зустріти старих дідів в козацьких строях, і київських школярів навіть не випускного класу, які розповідаючи батькам казочки про ночівлю у друзів, прийшли захищати своє майбутнє. Тут повно афганців, студентів, людей різних професій, достатку і походження. Тут весь наш народ. Бо поруч із кожним невидимо присутні його рідні і близькі, які хвилюються вдома, і його друзі які прийдуть на зміну.

- І що буде далі ? - питає мене Марта. - Як довго стоятимуть люди?

Думаю стоятимуть до нового року і цілий наступний рік. Скільки треба. Ми працюємо вахтовим методом і наш ресурс безмежний. А ресурс режиму обмежений.

Майдан живий. Попри всі закулісні ігри, маніпуляції і політику. Завдяки Майдану ті хто сумнівався приєднуються до революції. Хто чим може і хто як може. Дух Майдану сягає значно дальше периметра барикад. Майдан змінює наше життя і наше майбутнє.

Світло фар вихоплює з темряви дорогу до дому. Але ми вже плануємо, коли повернемось знов. Захищати периметр Майдану.