9/03/2013

Студентський тоталізатор. Як намахати систему?

В університеті вам не дадуть медаль. Це точно. Як би ви не старались. Навіть якщо ви прийдете на всі семінари і лекції, напишете всі реферати і курсові, завжди матимете всі допуски і довідки, на відмінно здасте всі заліки і екзамени (так ніколи і не дізнавшись, що таке талон №2), навіть тоді, вам все одно не дадуть медаль. Ні золоту, ні срібну, ні бронзову. Вас навіть не похвалять. І вже точно не запропонують роботу. Бо освіта це не спорт.

Система стимулює не бути найгіршими. Не бути в кінці списку. Не мати дурної слави. Що в принципі добре. Але система також обрізає крила і тим хто прагне злетіти вище всіх. Вона не любить переможців. Їй до вподоби посередність.

Люди вступають до університету зі святою вірою, що вийдуть фахівцями. Так їм розповідають. Але хто вчився, той знає, що більше шансів вийти таким самим нулем як ти і прийшов. Багато моїх знайомих в академії мистецтв розповідали, що колись дуже хотіли малювати, але після двох років вивчення академічного рисунку в них це бажання остаточно відмирало. А хіба тут мало людей вбило в собі історика?

То який вихід. Як намахати цю систему кастрації мрій?

Влаштуйте тоталізатор. Приймайте ставки, хто набере більше балів на семінарах чи матиме вищий середній бал за сесію, найкращу оцінку за курсову. Хто таки заповнить аплікацію і поїде на цю програму за кордон чи візьме участь в конференції десь далеко від Львова. Зробіть ставку на себе. Поставте проти своїх одногрупників і валіть їх питаннями, щоб їхні чудові доповіді скатані з підручника не могли приховати їхнього невігластва, влаштуйте на захисті курсових справжню криваву академічну дискусію, замість тратити час на безглузді чати пошукайте інформацію про навчання за кордоном (є стипендії, вам ще заплатять гроші).

Звичайно оцінки не головне і всі ці дешеві понти нікому не потрібні і справа навіть не в грошах. Але дух конкуренції, дух змагання важливий.

Так є така річ як синергія, принцип win-win і зрозуміло треба навчитись грати в команді. Та вас ніколи не візьмуть в жодну нормальну команду, якщо у вас не буде психології переможця. А щоб утвердитись і навчитись перемагати треба пройти через випробування, пройти через змагання.