8/13/2013

Тобто від нас?

Хто навчався чи стажувався за кордоном, той відчував велику різницю в працездатності там і тут. Там можна читати монографії і статті чи писати роботу дванадцять годин підряд і не відчувати втоми. Там можна з радістю йти в бібліотеку, і з інтересом слухати виступи на конференціях, звертатись за консультаціями до кого завгодно і знати що тебе ніколи не пошлють подалі. І хоч там не все ідеально і ти там чужий, але вернувшись «до дому» в тебе насправді опускаються руки. Ні справа не в злиднях, не в бардаці і навіть не в хамстві. Справа у відсутності позитивних прикладів.

Так у нас є люди віддані справі, професіонали, які бачать і розуміють суть, здатні щось зробити, але їх мало. Їх мало не самих по собі, але на тлі полчищ симулякрів з гучними званнями та претензіями, на тлі збайдужілих, відсторонених і відсутніх людей-тіней.

Я прочитав інтерв’ю з художником Олегом Міньком. Виявляється після того як він закінчив навчання в академії мистецтв у нього почалась жорстока депресія і він не міг малювати. Десять років, чи що. Уявіть собі. Звертався до фахівців, лікувався. І знаєте що йому допомогло? Виставка робіт Романа Сельського. Мінько каже, що побачивши ці роботи йому знову захотілось малювати. І депресія відступила.

Щоб захотілось вчитись треба бачити як вчаться інші. Тому, кажуть, що в крутих університетах навчають стіни. Перебуваючи в тій атмосфері, ти вчишся сам собою. Але ж атмосфера залежить не від стін, а від людей. Тобто в нашому університеті вона залежить від нас?