8/30/2013

(Через) 40 років (тому)

І.
Сорок років тому, також говорили про захист української мови, питали: чому українці зрікаються своєї мови? 
Я проілюструю. Письменник Роман Іваничук опублікував історичний роман «Мальви» про долю жінки козацького полковника, яка потрапила в татарську неволю з дочкою і про те як вона там виживала. Цей роман був не так про минуле, як про сучасність в якій жив автор. Є там пасажі  і на тему української мови. Ось один із них:
« […]
— По-якому ти говориш, мамо, зі мною, коли нема чужих людей?
— По-українськи, дитино... По-твоєму.
— Тут так ніхто не говорить...
Марія з болю похитала головою. Боже, боже, якою ціною вона купує дочці життя...»
З часом радянські цензори від літератури зрозуміли, що «Мальви» не про XVII ст. і роман заборонили. Щоправда Іваничук став дуже відомим письменником.
ІІ.
Сорок років тому також були механізми захисту української мови. Були закони, і постанови. І люди які їх знали і використовували.
Я проілюструю. Графік Богдан Сорока в спогадах описує цікавий епізод, як В’ячеслав Чорновіл вчив його боротися за українську мову.
Він скоса глянув на мою телеграму і каже:
– Ти що? Чому посилаєш російською мовою?
– Ну, а як? Телеграма ж іде поза межі України.
– Та ти не знаєш законів. Посилаєш українською мовою, тільки адресуєш російською.
– Вони так не приймуть.
– Приймуть. Подивися, як я це роблю.
Він підійшов до віконця і подав телеграму. Та, що приймала, віддала йому телеграму назад. Тоді він подав їй другу, вже заздалегідь написану телеграму до міністра зв’язку зі скаргою про відмову в прийомі українською мовою. Та завагалася. Тоді Чорновіл натиснув на неї:
– Ну, то яку приймаєте: ту чи ту?
Чорновіл дуже артистично все обіграв: в одній руці мав телеграму до друзів, у другій – до міністра.
– Ну, то яку: ту чи ту?
Вона вибрала телеграму українською мовою.

З часом комуністи Чорновола посадили. Щоправда коли він вийшов, то організував народний рух і потім забивав цвяхи у труну радянського союзу.
ІІІ.
Ці дві ілюстрації показують, що «И так поймут» почалось не сьогодні. Ідея, дії і люди були і сорок років тому. 
Звичайно, сьогодні (як і сорок років тому) можуть заборонити читати вірш чи знищити картину. Зрештою можуть навіть посадити за сфальшованою справою суто з політичних міркувань. Але сьогодні це скоріше виняток ніж правило. Тоталітарної держави більше не існує. І масовий страх вмирає.
Сьогодні існує інтернет. Хоча на вашій роботі чи у вашому будинку у вас може бути мало однодумців, в соціальній мережі ви знайдете їх тисячі. І все нові народжуються щодня.
Є скептики, які не розуміють сили цього віртуального світу. Вони не розуміють механізму його впливу на реальність. Справді, що можуть якісь там повідомлення і коменти залишені десь там в когось на сторінці, проти сили одурманеного електорату?
Можуть. Бо вони змінюють свідомість мільйонів молодих людей. Звичайно все це в довготерміновій перспективі. Але завдяки цим змінам «И так поймут» стане історією. Думаю, десь так, через років сорок?