7/11/2013

Взятки з проповідями

Студентів часто обурює не лише сам факт взятки, але що при цьому їм проповідують високу мораль. (Ось наприклад. Зверніть увагу також на коменти). Можна сказати, що ці проповіді  добивають більше ніж взятки, бо в голові виникає велике чому?

Власне кажучи, в цьому вся суть. Це така форма психологічних операцій. Зробити так, щоб в людей в мозгах був повний вінігрет (когнітивний дисонанс). Щоб не можливо було співвіднести те, що бачиш з тим, що знаєш.

Я жив в такій державі. Там був Фонд миру, куди перераховували гроші, які йшли на розвиток ядерних озброєнь. Там по телевізору показували новини, з яких випливало, що в нас справи як ніколи краще (прообраз покращення), але на ділі все йшло до свого кінця. Там еліта розгірувала комедію на тему інтересів трудящих, маючи мережу таємних магазинів (вони були в місті, але без вивісок з входом через двір), де на прилавках були продукти, яких в магазинах для трудящих не було ніколи. Там були підручники з історії України (яка починалась з 1654 р.), але  по них ніхто не займався, а всім казали, що це для самостійного вивчення. Я пам"ятаю 80-ті, а люди які пам"ятали 30-ті розповідали мені про значно страшніші речі.

Сьогодні все це продовжується. Той подвійний світ нікуди не подівся. Лицемірство з яким ви зустрічаєтесь має глибоке коріння. Воно не відімре само собою. Його треба виривати. І у вас буде така нагода це зробити. Головне до того часу не заразитись. А зараза приходить через розчарування. Захищає лише співчуття.