12/12/2012

Ідея (позиційна атака vs контратака)


Позиційна атака – це коли ми ховаємо себе в бібліотеці на тижні в горах книжок, чи… ок, хто тепер ходить в бібліотеки? коли ми ховаємо себе в груді звантажених з нету книжок, коли ми йдем до джерел, яких торкались ще до народження наших батьків або ще не торкався ніхто, коли  ми шукаємо системно невпинно невтомно знаходячи крихти з яких збираємо пазл докупи. Усе це вимагає часу і масу зусиль. Тут мало моментів, які захоплюють дух. Багато рутини. І немає ніяких гарантій, що наша праця не виявиться марною, і багато шансів, що вона так і не буде завершена.

Контратака – це коли у темряві незнання, яка нас оточує ми бачимо світло ідеї і йдем за цим світлом як за проводирем, коли ми не можем заснути доки не побачимо куди повернути, щоб світло не щезло з поля зору і коли ми врешті приходимо туди, куди ми мали прийти відпочатку. Все відбувається миттєво, швидкоплинно, це подібно на лет і тоді ми кажем, що зорі зійшлися.

Іронія в тому, що контратака стає можливою тоді, коли позиційна атака спинилась, коли ми терпимо невдачу, залишаємось нізчим. В цей момент суцільного приниження  як милостиня, як манна з небес приходить Ідея.