10/19/2012

Абсурдна медитація горобця над насінням соняшника


Насіння соняшника вдарилось об вистелену камінчиками доріжку парку. Горобець підскочив і рвучко вхопив першу ліпшу насінину. Він не встиг її проковтнути як відчув, що його ногу щось боляче стиснуло і смикнуло вбік. Сільце. 

Хто і для чого ловить тепер горобців ? Ця думка майнула в його голівці в мить, коли темний мішок заслонив світ перед очима. Що буде далі? Куди його несуть? Що зроблять із ним? Скільки минуло часу? 

Життя горобця зазвичай коротке і стрімке, здавалося тепер тягучою вічністю. Він мав час подумати, осмислити онтологічні проблеми, пізнати всі тонкощі екзистенціального дискурсу. 

Він зрозумів, що насіння соняшника не є цінністю, за яку варто віддати життя. Що насіння соняшника багато і що не варто кидатись за всім, що падає до ніг, бо деяке з цього насіння кинуте лише для того, щоб заманити горобця у сільце, позбавити його свободи, яка і є справжньою цінністю. 

Але він також відчував, що саме тепер, сидячи в у мішку і позбавлений свободи пересування, з кожним новим помислом він ставав чимраз вільнішим, як ніколи до того раніше. Навіть коли зі своєю рідною зграєю він ширяв над сміттєзвалищем у Грибовичах, навіть тоді він не знав такої свободи. 

Вона не у просторі і не у часі, – думав горобець – справжня свобода це свобода від часо-просторового рабства, в якому пов’яз цілий світ. Ця думка настільки потрясла, настільки розширила його світосприйняття, що він відчув нестримне бажання поділитись нею зі своїми побратимами. Повідати всім горобцям і понад те, усьому птаству шлях до свободи. Та саме в цей момент невблаганна рука долі скрутила йому шию.