2/27/2012

Предмет без звітності

Ви коли-небудь вивчали предмет, який не має семестрової звітності? Тобто лекції відбуваються, але іспиту чи заліку чи навіть контрольної роботи в кінці семестру нема. Бали не виставляються, відвідуваність не фіксується, в залікову нічого не записується.

Складно уявити таке, правда? В мене перед очима образ порожньої аудиторії.

Однак, якщо подумки вийти за межі університету, ми виявимо, що в навчанні предмет без звітності це норма. Більше того, найважливіші речі в нашому житті ми вивчали без іспитів чи заліків. Хіба в нас був екзамен з дихання їди та пиття? А любов? Комусь для першого поцілунку також потрібен диплом?

Це не заклик завалити сесію. Ні. Це заклик змінити джерело мотивації. До начання не має заганяти старх перед нескладеним іспитом. Гріш ціна знанням засвоєним під свист батога. Вони вивітряться швидше ніж спирт на дні кєлішка.

Перш ніж вивчати будь-який предмет, пробудіть бажання його вивчати.

Як? Це не секрет: нам більше подобається мелодія, яку ми вже чули. Чому б перед вивченням предмету не спробувати щось більше дізнатись про цей пердмет? Скористайтесь гуглом, запитайте в старшокурсників, знайдіть місце для нових знань на полицях своєї пам’яті.

Якщо звітність це головний критерій, який визначає важливість предмету, значить ви здобуваєте диплом, а не знання. Можливо простіше його купити і зекономити час?