8/04/2011

Практика і теорія

Теорія не пов’язана з практикою. Щоб використовувати лептоп не потрібно знати його будову, а щоб надрукувати текст тим більше не потрібно розуміти мову програмування. Щоб пообідати не потрібно знати як готувався обід. Щоб їздити на автомобілі не потрібно знати правил дорожнього руху, а щоб малювати не потрібно знати історію мистецтва.

Теорія може бути шкідлива для практики. Якщо ви знаєтет будову лептопа, ви можете ризикнути його розібрати, після чого не зможете його використовувати, а якщо ви програміст, то може настатати такий момент, що нормальний текст написати для вас стане більше не під силу.  Готування обіду дуже часто стає на заваді його споживання. А надмірна увагу до правил дорожнього руху може стати причною аварійних випадків. Той хто вивчає чужу творчість ризикує паралізувати власну уяву.

З усіх цих слушних тез роблять не слушний висновок, що теорія не потрібна, а потрібна лише практика.

Ці тези насправлі не спростовують потрібності теорії. Якщо ви беретесь до справи серйозно, то треба знати все про цю справу. Замість роздумувати чи потрібна вам теорія, краще візьміть і просто вивчіть її.