7/12/2011

Крапки

У нас на факультеті було вручення дипломів. Повний зал універу, трибуна і мікрофон. Чітка організація і навіть виступ відомих музикантів. І все це заслуга самовідданої праці кількох людей. На ентузіазмі і без коштів.

Що зле? Багато промовців і фальшивих слів. Вина у цьому не промовців. Люди виходять з найкращого університету країни після п’яти років навчання маючи нуль шансів влаштуватись на роботу за фахом без взятки чи знайомств. Що тут скажеш? Я не знаю. Стів Джобс знає.

Ви можете подивитись виступ Джобса перед випускниками Стенфорда на YouTube, це п'ятнадцять хвилин. Джобс розповів їм про крапки, які потрібно буде сполучити в житті. Підчас навчання в коледжі (який він так і не закінчив) Джобс був записався на курс каліграфії. Ви уявіть собі, наскільки це непрактичний і відірваний від реального життя предмет! Джобс сам каже, що коли записувався не розумів для чого він це робить. Але секрети цього нікому непотрібного мистецтва він згодом використав, коли працював над комп’ютером Apple і саме завдяки цьому, завдяки цим курсам каліграфії сталась революція в цілій ідустрії комп’ютерів.

Джобс каже, що кожен випускник виходить не тільки з дипломом, але і з набором знань, навиків і вмінь, який на момент випуску не має жодного сенсу, але в майбутньому цей набір – ці "крапки" можна буде сполучити в чудовий малюнок досягнень вашого життя.

Я закінчив навчання п’ятнадцять років тому, і не пам’ятаю вручення диплому,  але тепер, коли працюю, то інколи бачу як з’єднуються крапки.

Якщо ви щойно одержали свій диплом, покажіть цей текст друзям, подивіться виступ Джобса, подумайте про своє майбутнє. Почніть сполучати крапки.