12/27/2015

Збийтесь з теми, що ви дипломований спеціаліст і стануться дива

Ви закінчили навчання одержали диплом і тут найшла коса на камінь. Ви не можете влаштуватись на роботу або навіть якщо влаштовуєтесь на якусь зовсім не релевантну посаду далеку від ваших увленнь про себе як фахівця виявляєте що у вас нічого не виходить в кар’єрному плані. (Друзі, якщо хтось з вас вірить що все вирішують гроші і вас це влаштову не читайте далі цей блог).

Проблема з дипломами навіть не в тому що ними торгують і вони втратили практично всю свою колишню значимість, але в тому що вони у їхніх власників створюють хибне увлення, що їхня освіта закінчена.

Я не буду зараз переконувати, що вчитись треба все життя, натомість поділюсь одним словом, яке не має правдивого відповідника в українскій культурі, його перекладають як учнівство, але це дуже загальний і приблизний переклад. Це слово apprenticeship.

Воно складно вимовляється і позначає другий етап вашої формальної освіти, про який вам не розкажуть в університеті, але без якого ви ніколи не станете фахівцем у свої професії -- це практичний післядипломний етап, коли ви приходите на реальну роботу і вивчаєте все в практичній площині.

Важливою особливістю цього етапу є праця за малі гроші або навіть безкоштовно. Фактично ви платите за навчання своєю працею. У вас значно більше відповідальності за навчальний процес. Тут немає заліковок і навчальних планів. Тут все залежить від вашої напологеливості і бажання вчитись, вміння збитися з теми, що ви дипломований спеціаліст і насолоджуватись тим що ви збираєте вміння і знання.  

Тому після диплому не шукайте роботу, але шукайте apprenticeship.

PS Ніколи не пізно!