9/30/2015

Природній відбір

Соціальні експерименти свідчать що пиво, за яке заплатили десять баксів смакує краще ніж те саме пиво з іншою етикеткою, за яке заплатили два бакса, а енергетик куплений зі знижкою стимулює менше ніж той самий енергетик, за який заплачено повну ціну.

Я це бачу постійно як не вивчаються предмети, в яких несерйозна звітність. Як відсутність екзамену це гарантовано майже порожня аудиторія. Ні не 50 відсотків відвідуваності. 10 буде за успіх.

Якість лекцій не має значення. Звітність має.

Якість продукту не має значення. Ціна має.

Але хіба так було завжди? Адже гроші в сучасному розумінні зовсім недавній винахід. Ще зовсім недавно не було ніяких оцінок ніяких ects і кредитів. І вони відійдуть так само стрімко як і прийшли.

Весь опен сорс в інтернеті, курси лекцій, блоги, книжки, бібілотеки. Можливість як ніколи раніше доступитись до будь-якої людини яке б високе становище вона не займала через соціальні мережі та мейл. Усе це не залишає жодного шансу університетам і школам, які живуть у світі двадцятого століття. В яких і далі від руки зповноюють відомості, підписують заліковки, беруть взятки (ввжаючи що це матеріальна допомога), в яких професори замість писати статті в пір-рев’ю журнали підторговують текстами дипломних робіт, в яких основна стаття видатків в бюджеті це ремонт, бо це дає відкат, де все управіння в ручному режимі, в одних по суті руках від встанволення резетки в аудиторії до призначчення всіх посад.

І крах цього всього вже не можна зупинити, бо тут діє природній відбір.