3/26/2013

Споглядаючи минуле

Коли ми збираємось в дорогу, коли готуємось до випробувань, ми не знаємо як все складеться. У нас немає гарантій, що все піде по плану. Часто ми просто не уявляємо з чим маємо справу.

І тоді посеред дороги настає момент, коли йти вперед немає сили, коли все дістало і так хочеться вернутись назад. Ми зупиняємось, ми злі на себе і на цілий божий світ. Що робити далі? Продовжувати чи відступити?

Універсальної відповіді не існує. Все залежить від конкретної ситуації. Воля і характер гартуються в труднощах, проте безглуздо битись головою в стіну, коли можна її обійти. Але як знати, яку тактику застосувати? Де треба проявити наполегливість, а де гнучкість?

Чи є у вашому навчальному плані такий предмет на якому все це вивчають? Так, цей предмет є. Його втопили в тисячах дат, прізвищ і фактів. За всіма цими об'єктивними чинниками, світоглядними парадигмами епохи та виробничими відносинами безнадійно пропали люди. Люди як ми. Зі щоденними турботами і життєвим шляхом, сповненим надій та розчарувань.

Відкрийте і почитайте джерела, нехай навіть у перекладі. Ви побачите, що ми не унікальні, що виклики, які перед нами, були колись і перед іншими людьми. Ні там немає рецептів щастя. Але щоб іти у майбутнє нам потрібен приклад, і його можна знайти споглядаючи минуле.