7/21/2011

Дар (як поділитись з людьми)


Мар’яна Балтарович вчить дітей малювати. Але зараз вона вчиться сама. В Національному музеї у Львові. Перед іконою "Преображення". 

Мар’яні
 треба підготувати опис ікони, щоб виступити перед учасниками літньої іконописної школиІкона висить високо. Мар’яна, підвівши погляд, вдивляється у чотирнадцяте століття. Болить шия.  Мар’яна робить нотатки. І бачить. На іконі число три.

Двісті третя кімната корпусу УКУ на Сихові. Тридцять градусів на дворі. Спека. Це вже третя година в аудиторії. Вже написали тест, були і репетиції і три виступи. Черга Мар’яни. Проекція ікони "Преображення" з Бусовиська з’являється на екрані.

Мар’яна виходить до дошки і починає говорити. Описує зображення. Все як треба, відповідно до завдання. Все спокійно і вже ніби кінець. Можна проектувати новий слайд для нової презентації й запрошувати наступного доповідача, але Мар’яна сказала ще не все.

"А тепер я хочу поділитись із Вами тим, що я побачила на цій іконі" – голос Мар’яни гучніший, мова прискорена, очі спалахують, жести рвучкі. Аудиторія змінюється. Спеки не існує. Є лише погляд і думка.

"Я зараз буду малювати" – вона відкриває фломастер. Він не пише. Але це не перешкода. Мар’яна ще з більшим завзяттям починає пояснювати:  "Тут всюди число три. Ось погляньте. Композиція має три яруси; Христос, Ілля і Мойсей у верхньому ярусі, три гори – у середньому ярусі і три апостоли у нижньому. Від мандорли відходять вісімнадцять променів і три з них найдовші сходять до низу. А ще? Де ви бачите число три? Говоріть !"

Мар’яна віддає ініціативу і закликає своїх слухачів говорити, пропонує співпережити момент пізнання і зміни, коли пелена спадає з перед очей, коли все бачиш чіткіше, коли світло пронизує простір, коли ми стаємо на міст, що виводить нас із напівпритомності повсякденного життя. 

Недостатньо пережити самому. Треба вміти поділитись з людьми. Кажуть, це дар, маючи на увазі, що ця здатність дається від народження. Але хіба дитині дарують подарунки лише у пологовому будинку?

Дар можна одержати будь коли. Щодня. Дар – це  відвага.

PS Вам цікаво, де ще на іконі число три? Зверніть увагу на квіти, на поділ площини ореолу, що оточує постать Христа. Чи ділиться вісімнадцять на три? Там навіть німби окреслені потрійними лініями. Щоб це побачити репродукції не достатньо. Треба йти до музею. Там тихо, спокійно і прохолодно. Там ікони, яким півтисячі років. Вихідний день понеділок. В усі інші дні з 10 до 17. Вартість студенського квитка чотири гривні. Адреса – проспект Свободи 20. Якщо стати на площі перед оперним театром обличям до оперного театру, то музей буде праворуч.