2/11/2013

Перемогти страх


Перед захистом дипломів дуже добре прочитати свій виступ на людях. Здобути впевненість, бо вдруге все легше ніж вперше.

Коли на стаціонарі захисти дипломів, на пари приходять заочники. Я часто запрошую дипломників виступити перед заочниками. Звичайно я нікого не попереджаю заздалегідь, просто запрошую в аудиторію, а потім пропоную провести репетицію захисту перед студентами. Ніхто ніколи не відмовлявся.

Крім Іванки Папи. Вона була найкругліша відмінниця на факультеті з середнім балом чотири-кома-девяносто-дев’ять (з п’яти), написала дипломну відвічні довшу ніж треба і за місця до захисту вже мала весь текст, але коли я запросив її на трибуну, вона закрила обличчя руками.

Ми чекали хвилин п’ятнадцять (ну може не так довго, це гіпербола), але заочники люди дорослі і наполегливі, вони навіть плескали в долоні. Іванка врешті виступила і потім захистилась на п’ять.

Минуло три роки. Іванка в аспірантурі і з Польщі пише мені листа про два виступити, які чекають її за три дня. Лекція на годину в науковому товаристві в Кракові, а потім доповідь на іншу тему на конференції у Варшаві. І все польською мовою, яку спеціально ніколи не вчила. Іванка і не думає відмовитись. Її цікавить як зробити свої виступи кращими. Іванка перемогла страх.