4/01/2011

Відмова

Можна відмовитись від того, чим ми володіємо, але не можливо відмовитись від того, чим ми не володіємо.

Легко сказати, що ви відмовляєтесь від багатства, якщо у вас ні готівки ні рахунку в банку; від здобування освіти, якщо ви навіть не подали документи на вступ; від боротьби, якщо ви її навіть не почали; від власної ідентичності, якщо ви її не пізнали; від сексу, якщо у вас його нема. Насправді в усіх цих і подібних випадках ніхто ні від чого не відмовляється, лише виправдовує бездіяльність, безхребетність, бездумність, безсилля.

Наші емоції не відрізняють правду від вигадки. Нам так подобаються гучні заяви, бо коли вони долинають наших вух ми переживаємо такі ж емоції наче сказане вже було втілене в життя.

Тому всім подобається дивитись рекламу і фільми, і слухати історії, і читати книжки, і робити фотографії біля чужих авто і в чужому одязі, робити все, щоб видаватися собі не тим ким ти є, щоб жити життям, яке не твоє.

Тому ніхто не любить писати тести, прилюдно виступати, вибачатися і робити флюорографію, бо все це показує нам ким ми є насправді.

Менше слів, більше роздумів і правда відкриється.

Перш ніж робити гучну заяву, що ми від чогось відмовляємось, треба спершу поміркувати, а чи ми цим володіємо, щоб від цього відмовитись.