12/31/2010

З Нов(им)ого Рок(ом)у

Юля (не з четвертого курсу візантиністики, а колега з іншої роботи) сказала, що кине курити з Нового Року, бо її дочка боїться, що мама помре. Дитина вірить написам на пачках сигарет.

Як часто можна почути, що з нового року хтось щось почне чи хтось щось перестане? Як часто ми самі кажемо подібні речі? І як довго це триває – кидання курити чи займання спортом, чи ще щось там (замість дужок поставте свій варіант)? Місяць? Тиждень? День-два?

Не пригадую жодної речі, яку б почав 1 січня одного року і вона б протривала до наступного. Не пригадую жодного кидання чи починання, яке б вдалося 1 січня.

Якщо у зв’язку з 1 січня 2011 вас сповнюють надії нового початку чи остаточного кінця, то бажаю вам успіху і сподіваюсь, що все вдасться. Але цього разу почніть чи закінчіть те що задумали не 1 січня, а тепер, дочитавши цей допис.

Календар не має значення. Значення має рішучість. 

12/27/2010

Дзеркало Пікассо



На одній з картин Пікассо зображено дівчину, яка дивиться у дзеркало. Дівчина перед дзеркалом та дівчина у дзеркалі - це можна сказати дві різні дівчини :)

Те, що люди думають про себе, часто має мало спільного із тим ким вони є насправді.

Люди або недооцінюють себе, або переоцінюють себе. Цей другий варіант можна зустріти частіше:
мусарів, які вважають, що вони хазяєва жизні,
політиків, які вважають, що вони обрані пожиттєво,
реалізаторів, які вважають, що вони власники,
студентів, які вважають, що вони вже професори,
викладачів, які не вважають студентів людьми,
бандитів при владі,
бездарів у мистецтві,
вчених без роботи,
придурків прибабках.

Але рано чи пізно кожному вказують його місце. Чим вище підноситься людина тим сильніший удар при падінні, а падіння неминуче. 

Незалежно від того скільки у вас грошей, чи влади, чи впливу, чи будь-чого іншого ви можете або підноситись або залишатись собою. Часто буває так, що ті хто нічого не прагне і здається веде дуже скромний спосіб життя виявляються найамбітнішими, найзарозумілішими і тими, хто літає найвище.

Чи можна досягати вершин, залишаючись собою?

12/24/2010

Аблом для Плутона



2006 р. в сонячній системі стало на одну планету менше. 


Ні, колишня дев’ята планета Плутон не зійшла зі своє орбіти, її просто виключили зі списку планет. Чому? Тому що переформулювали офіційне визначення поняття "планета". Оскільки Плутон не відповідав цьому визначенню, його виключили. 

Який аблом для Плутона:) 


Чому Плутон перестав бути планетою? Тому, що змінилось визначення. Наше життя залежить від визначень. Сьогодні ви студент, а завтра вас виключили і ви вже не студент. 

Ви можете і надалі ходити до університету, навіть відвідувати заняття і здобувати знання. Ви можете робити все те, що роблять усі інші власники студентських квитків. Робити навіть більше. Більше ходити в бібліотеку. Більше читати. Краще знати і розуміти. Більше спілкуватись про предмет, який ви вивчаєте. Однак попри все це ви більше вже не будете студентом. Чому? Бо ви не підпадатимете під визначення того ким є студент. Студент – це людина, на яку є наказ ректора про зарахування, а наказу на відрахування нема. 

Визначення мають інколи більше значення ніж реальність. Звітність це саме той випадок. Сесія - це звітність.